Uitleg thermische breuken


Thermische breuken ontstaan vooral aan het einde van de herfst, in de winter en aan het begin van de lente. Maar ook hartje zomer kun je zomaar te maken krijgen met een thermische breuk in het (isolatie)glas. Zonder zichtbare oorzaken breken glasplaten. In de herfst en lente is de buitenlucht vaak nog erg koud, terwijl de zonkracht nog of al wel groot genoeg is om het glas lokaal behoorlijk te verwarmen. In de zomer is het juist regelmatig erg heet buiten (zeker als de zon direct op het glas schijnt), waarna een lokale afkoeling zorgt voor spanning op de ruit door temperatuurverschillen.
Thermische breuken ontstaan juist door deze temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Glas is een slechte warmtegeleider, in tegenstelling tot veel andere materialen, zoals metaal. Als bijvoorbeeld de zon of een verwarming/kachel een glasplaat plaatselijk verwarmt, wordt deze warmte slecht weggevoerd en/of ongelijkmatig verdeeld. Een klein deel wordt en blijft dus heet, terwijl de rest koel blijft (of andersom).
Wanneer er temperatuurverschil van meer dan ca. 30-40°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Ook de locatie van de verwarming of sterke afkoeling speelt een rol, net als het soort glas. (Spiegel)Draadglas kan er bijvoorbeeld heel slecht tegen1. Het warme deel zet uit, terwijl de koude delen hun vorm behouden. Daardoor breekt de ruit op een zeer herkenbare manier: Meestal begint de breuklijn loodrecht vanuit rand van het glas en loopt daarna in een grillige vorm verder.


 
Soort glas Temperatuurverschil
(Spiegel)Draadglas 15°C
Basisglas 30-40°C
Halfgehard glas 100°C
Gehard glas 200°C


Thermische glasbreuken kan men eenvoudig voorkomen door temperatuurverschillen aan verschillende zijden van het glas te vermijden, bijvoorbeeld:
  • Jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing plaatsen, dus niet strak tegen het raam aan.
  • Bij zonwering niet de raamdecoratie dicht doen.
  • Verwarmingselementen (bv kachels) niet te dicht bij de beglazing plaatsen;
  • Het glas niet beschilderen of beplakken met bijvoorbeeld plakfolie of posters;
  • Geen grote voorwerpen plaatsen aan de binnenkant dicht achter de ruit;
  • Het is belangrijk dat het schilderwerk, de kit en/of beglazingsrubbers (afdichting tussen de beglazing en het kozijn) in goede staat blijven en eventueel aanwezige beluchtingsgaten (openingen aan de buitenkant van het kozijn) schoon en open blijven.
  • Handelingen voorkomen, die tot een temperatuurverschil in de beglazing kunnen leiden (bijvoorbeeld in de zomer met de tuinslang koud water spuiten op een door de zon verwarmde ruit);
  • Door gehard glas toe te passen: Dit is speciaal thermisch behandeld glas, dat tot 5x grotere temperatuurverschillen aankan.


Geen garantie.
Thermische breuken vallen echter niet onder garantie. Het betreft hier namelijk geen productie- of montagefout, maar een alledaags natuurverschijnsel, dat eenvoudig voorkomen kan worden door bovenstaande aanbevelingen op te volgen. Particulieren kunnen derhalve bij thermische breuk geen aanspraak maken op garantie maar dienen hun glasverzekeraar aan te spreken.

Wanneer glasbreuk zich herhaalt, kan dit duiden op een productiefout van de glasleverancier. Dan kunt u met uw glasleverancier contact opnemen.

 
Heb je een vraag of wil je advies ontvangen?

Heb je een vraag of wil je advies ontvangen?

Neem contact met ons op! Via mail of telefoon:
Tel: 074-8538649 | App: 06-27185316
Mail: klantenservice@daylighttrading.nl